czwartek, 25 lutego 2016

Co na FIT śniadanie? cz.2

Dziś kontynuujemy serię śniadaniową, zaczęłam od płatków owsianych, o których więcej przeczytasz tutaj, a teraz zajmiemy się prawdziwym ratunkiem dla osób trenujących, czyli.. jajkami.

Wokół tego produktu krąży wiele mitów,  co do ich ilości w diecie i wpływu na nasz organizm, zatem sprawdzimy dziś jak z nimi jest naprawdę oraz co można z nich zrobić na śniadanie :)

Co zyskujemy jedząc jajka?

Zawsze najłatwiej nam uwierzyć w zły wpływ jakiegoś produktu zamiast poszukać co tak naprawdę możemy z niego mieć, np.

- jajka są bogate w lecytynę, tłuszcz który jest fosfolipidem, wspomaga ona pracę mózgu i serca 

-12% jajka to białko pełnowartościowe zawierające aminokwasy, których nasz organizm samodzielnie nie wytwarza

- niewielka ilość węglowodanów to zielone światło dla osób skupiających się na utracie masy

- to co jest dosyć nietypowe, to fakt że skorupkę jaja można wyprażyć i zmielić, a następnie stosować jako źródło wapnia

- witaminy A,D,E,K znajdujące się właśnie w żółtku, niewiele produktów zawiera wit. D, która jest dostarczana do organizmu w trakcie kontaktu ze słońcem

- cholina zmniejsza wchłanianie cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy

- dodanie jaj do diety pomaga utrzymać cukier na stałym poziomie, a więc dłużej jesteśmy syci

Czy jajka źle wpłyną na nasz cholesterol?

Nie! To powszechny mit, tak naprawdę cholesterolu w jajku jest tylko 0,3%, a jest on nam potrzebny m.in. do budowania błon komórkowych, do syntezy hormonów i licznych przemian

Ile jeść, żeby nie przesadzić?

Optymalna ilość to około 6 na tydzień, zapewnią ci odpowiednią ilość witamin oraz nie znudzą się po kilku dniach :)

Co możemy z nich przygotować?

1 Jajka najłatwiej będzie przygotować dodając je do naleśników/placków jeśli nie przepadasz za ich smakiem

rozgnieciony banan + jajko + pół szklanki płatków owsianych + cynamon i ewentualne inne składniki = zdrowe placki, które zawierają węglowodany i błonnik z płatków owsianych, cukry z banana i białko z jajka

2 Nie mając czasu na pieczenie placków, wykonaj ten sam przepis w niskiej misce, np. na zupę lub kubku wg uznania, dodaj nieco proszku do pieczenia i łyżkę kakao, wstaw na 3,5 minuty do mikrofali, oto twoje fit ciasto, które nie ma cukru, mąki ani masła! :)

(dla lepszego efektu możesz wszystko zmiksować dla jednolitej konsystencji)

3 Jajka przygotowane na miękko stanowią źródło najlepiej przyswajalnej lecytyny

4 Jeśli lubisz eksperymenty wypróbuj ten przepis

Jedno awokado przekrój na pół i wyrzuć pestkę
zetnij dolne części, aby połówki stały stabilnie wnętrzem do góry
w miejsca po pestce wlej po 1 jajku i dopraw
wstaw do piekarnika i piecz do momentu ścięcia jajka wg uznania

Kolejne przepisy pozostawiam twojej inwencji twórczej, dodawaj je do sałatek, kanapek i czerp z nich jak najwięcej i nie zapominaj o urozmaiceniu :)

(zdj. nie są wykonane przeze mnie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz