wtorek, 19 kwietnia 2016

Przyprawy - spalacze tłuszczu cz.1

 
Jako władczyni kuchni zapewne znasz smak przypraw, które trzymasz w szufladach, ale czy wiesz co dodać, żeby dodatkowo spalało tłuszcz i przyspieszało metabolizm w trakcie codziennej diety? :)



1 Cynamon

Najlepszy do ciast, naleśników, babeczek i owsianek, ale dodatkowo pół łyżeczki dziennie zmniejsza poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi (ważna informacja dla diabetyków), poprawia przepływ krwi, m.in. do mózgu (lepiej natleniony mózg to lepsza koncentracja), pomaga w zwalczaniu infekcji powodowanych grzybami, oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie.

Cynamon i jego działanie zbadano na grupie ludzi, oto wyniki: ,,Stosowanie 3 gram dziennie przez okres 8 tygodni poprawiło stężenie glukozy i lipidów we krwi. Po 8 tygodniach, badana grupa wykazała utratę masy i niższy indeks BMI (wskaźnik masy ciała, ang. body-mass index).''



2 Kardamon

Działanie: odkażające, antydepresyjne, przeciwbólowe, pomoc w leczeniu górnych dróg oddechowych, odtruwa, pobudza metabolizm

Kardamon występuje w dwóch odmianach: czarnej i zielonej. W Polsce możemy kupić tylko zieloną odmianę (różnią się nieco smakiem), najlepiej kupować całe nasiona, które dłużej trzymają aromat :)

''Badania naukowe przeprowadzone w latach 60-tych udowodniły, że olejek eteryczny uzyskany z kardamonu posiada silne właściwości przeciwkonwulsyjne, potwierdzając tym samym efektywność kardamonu w łagodzeniu gazów, w leczeniu kolek oraz skurczów.''




3 Czosnek

Mimo zapachu, który odstrasza niektórych, warto wspomnieć o pozytywnych efektach :)
Czosnek obniża cholesterol oraz ciśnienie, poprawia pracę serca, ułatwia pozbycie się infekcji, olejki eteryczne w nim zawarte zmniejszają uczucie głodu + przyspiesza metabolizm, pobudza spalanie węglowodanów, polecany dla diabetyków (działa jak lek obniżający poziom cukru)

Zjedz z jogurtem greckim 0% tłuszczu, pieprzem jako sos do warzyw i sałatek :)



4 Pieprz

Piperyna zawarta w nim wspomaga spalanie tłuszczu i poprawia trawienie przez zwiększanie wydzielanych soków trawiennych, zalecany jest pieprz świeżo mielony i najlepiej dodany do jedzenia już po obróbce termicznej



5 Kurkuma

Jest to jedna z przypraw, która posiada właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, udowodniono pozytywny wpływ w trakcie leczenia nowotworów, zmniejsza poziom tłuszczu w wątrobie, co ułatwia metabolizowanie tłuszczów przez ten narząd powstałych, np. z nadwyżki cukru. Kurkuma była stosowana również w leczeniu trądziku ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne



To dopiero pierwsza część z tej serii, mam nadzieję, że zaczniesz więcej eksperymentować z przyprawami w kuchni i zobaczysz rezultaty w lustrze :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz