wtorek, 27 września 2016

Proteinowy biszkopt czekoladowy



Dziś kolejny post z przepisem, który mam nadzieję ucieszy każdego wielbiciela ciast, spragnionego czekolady i deserów. Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i zapewniam, że nikomu nie sprawi trudności :) Proporcje można dowolnie modyfikować, próbowałam już 3 wariantów i za każdym razem wychodzi coraz lepszy :)



Składniki

  • 2 całe jajka
  • 30 gramów odżywki czekoladowej
  • 30 gramów mąki pełnoziarnistej (można pominąć mąkę lub odżywkę, ewentualnie zmieszać oba produkty po połowie)
  • 15-20 gramów kakao
  • opcjonalnie czekolada 80-90% kakao
  • 20 gramów miodu
  • proszek do pieczenia (szczypta)
Czynności 

  • oddzielamy żółtka od białek
  • ubijamy białka na sztywno
  • dodajemy żółtka
  • dodajemy sypkie produkty w trakcie miksowania, a na koniec miód
  • wykładamy ciasto do małej foremki na papier do pieczenia, najlepiej 10x10 lub mniej
  • opcjonalnie posypujemy kawałkami czekolady
  • całość pieczemy około 15 minut w 180-200 stopniach (góra, dół, termoobieg)
  • sprawdzamy czy ciasto się dopiekło wbijając widelec w środek (nigdy z tego powodu biszkopt u mnie nie opadł co oznacza, że naprawdę jest wytrzymały :) )
Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie :) Czekoladę wprost uwielbiam, więc ten biszkopt jest wprost idealny dla mnie. Narobiłaś mi smaku, może w najbliższej przyszłości wykorzystam przepis.
    Pozdrawiam ^^
    http://mysteryeternal.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! :) na szczęście tu można zaszaleć :)

      Usuń
  2. jeju no faktycznie wygląda smakowicie! Ja bym dodała jakieś rodzynki lub wiórki kokosowe, ale ogólnie jestem fanką kakao! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie. Po pracy robię zakupy i spróbuję przygotować! Dam znać jak wyszło!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się uda i będzie smakował :)

      Usuń