wtorek, 31 stycznia 2017

Przepisy na 3 zdrowe desery





Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, a na pewno wiele z pań nie ma zamiaru objadać się pączkami cały dzień (na szczęście ja będę :) ). W takiej sytuacji przychodzę na ratunek! I to nie z jednym sprawdzonym przepisem, a z trzema! :)



1 Mocno czekoladowe brownie z orzechami





Składniki

1 puszka czerwonej fasoli
1 paczka dowolnych orzechów (ja wybrałam pekan)
1 jajko
2 banany
1/2 szklanki ksylitolu/miodu
2-3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka czekolady gorzkiej 80-90%


  • Fasolę dokładnie opłukujemy i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami (poza orzechami i czekoladą)
  • Miksujemy produkty na gładką masę
  • Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i trzymamy w piekarniku 40-50 minut w 160* (czas i temperatura zależne od piekarnika, polecam sprawdzać patyczkiem konsystencję ciasta)
  • Po wyciągnięciu ciasta, zostawiamy je do ostygnięcia i w tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej (wstawiamy garnek z wodą na gaz, a na garnek wkładamy miskę lub inne naczynie, do którego wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy)
  • Na wierzch ciasta wylewamy topioną czekoladę i posypujemy orzechami, które wcześniej rozbiliśmy na kawałki
2 Jaglane gofry



Składniki (3 szt.)

50 gramów płatków jaglanych
1 jajko
cynamon
20 gramów odżywki białkowej, np. waniliowa
10 gramów mąki kokosowej
woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji wg uznania)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • Płatki jaglane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy je na kilka minut
  • Łączymy wszystkie składniki i blendujemy na gładką masę
  • Ciasto wylewamy na rozgrzaną gofrownicę (nie trzeba dodawać ponownie tłuszczu)
  • gofry można podać, np. z bitą śmietaną zrobioną z gęstej części mleczka kokosowego :)

3 Racuchy dla leniwych




Składniki

50 ml mleczka kokosowego
1 jajko
1 jabłko
1-2 łyżeczki cukru
50 gramów płatków jaglanych
1 łyżeczka oleju kokosowego
cynamon
woda (tylko do rozcieńczenia ciasta)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
odżywka białkowa (opcjonalnie)
10 gramów mąki kokosowej


  • Płatki jaglane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut
  • Jabłko kroimy i blendujemy ze wszystkimi składnikami (poza białkiem jaja) lub dodajemy utarte jabłko już do gotowej masy
  • zostawiamy kilka małych plasterków jabłka
  • opcjonalnie możemy ubić białko i delikatnie wymieszać  z masą
  • Smażymy na rozgrzanej patelni i  dodajemy pozostałe kawałki jabłek (można dodać więcej tłuszczu na patelnię)

To już wszystkie przepisy jakie dziś dla ciebie przygotowałam, mam nadzieję że przypadły ci do gustu i któryś wypróbujesz w swojej kuchni. Koniecznie daj znać jak efekt! :)

Ściskam,

Wiktoria



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz