wtorek, 21 marca 2017

Brownie z cukinii




Ostatnio coraz więcej piekę, a że kocham czekoladę to większość moich przepisów to brownie.. Dziś przyszedł czas na użycie kolejnego warzywa do naszego fit deseru. Nie sądziłam, że to może wyjść dobre, ale jak widać jeszcze wiele rzeczy w kuchni mnie zaskoczy :)




Składniki
  • 100 gramów mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża, obrana cukinia
  • opcjonalnie pół szklanki wody
  • 40 gramów ksylitolu
  • szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie


  • cukinię myjemy, obieramy i blendujemy (mój blender wymaga dodania wody, ale można to pominąć)
  • dodajemy jajka (opcjonalnie ubijamy białka)
  • mieszamy suche składniki i dodajemy do mokrej masy
  • całość przelewamy do formy (u mnie około 15 cm śr.) wyłożonej papierem
  • pieczemy około 40 minut w 200*
  • po wyjęciu czekamy aż ostygnie i opcjonalnie posypujemy skruszonym ksylitolem


 Mam nadzieję, że odważycie się na eksperymenty w kuchni i cukinia w cieście was nie odstraszy..

Miłej zabawy!

Wiktoria :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz