wtorek, 20 czerwca 2017

Chlebek bananowy



Kolejna porcja przepisów na zdrowe desery z użyciem owoców! Tym razem chlebek bananowy, który nie zawiera nabiału ani glutenu :)




Składniki

  • 3 duże, dojrzałe banany i jeden mały
  • 50 gramów mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • cynamon
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • truskawki
  • ksylitol lub inny słodzik według uznania

Przygotowanie

  • Duże banany rozgniatamy w misce widelcem
  • dodajemy żółtko i pozostałe suche składniki
  • ubijamy białko
  • masę po połączeniu z białkiem wylewamy do foremki
  • na wierzch układamy plasterki małego banana
  • ciasto wkładamy do piekarnika na około 30 minut (w zależności jaką mamy foremkę) na 180*

Po ostudzeniu podajemy ciasto z owocami lub zastępujemy nim zwykły chleb do kanapek na słodko :)

Smacznego!

Ściskam,

Wiktoria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz