sobota, 29 lipca 2017

Proteinowe brownie z batatów



Nadszedł czas na mój ulubiony przepis, który przetestowałam już w wielu wersjach, ale ta poniżej jest najlepszą z najlepszych jeśli chodzi o zdrowe ciasta i ostatnio się z nią nie rozstaję! Wszyscy którzy testowali też uważają, że to brownie jest obłędne, więc coś musi być na rzeczy skoro normalnie moi testerzy wolą słodycze z cukierni, ale nie tym razem :)




Składniki na 4 duże porcje

  • 600g batatów (po obraniu)
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 4 porcje odżywki białkowej (najlepiej sprawdza się czekoladowa)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g oleju kokosowego rafinowanego
  • 40g kakao
  • 100g czekolady 90%
  • 4 garście malin lub  borówek
  • opcjonalnie 2-3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu

Przygotowanie

  • Bataty obieramy, kroimy jak najdrobniej i gotujemy we wrzątku aż się rozgotują (im mniejsze kawałki, tym krócej trwa proces, u mnie trwa to około 10 minut)
  • w misce mieszamy odżywkę, kakao, olej, żółtka, proszek, słodzik i bataty
  • ubijamy w osobnej misce białka na sztywno (zrób to dokładnie, w przeciwnym wypadku po wyjęciu ciasta środek się zapadnie)
  • Blenderem miksujemy bardzo dokładnie wcześniej przygotowaną masę z batatami
  • Delikatnie łączymy białka z masą i wykładamy ciasto do tortownicy wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia, przy użyciu folii cały spód się przykleja
  • Pieczemy ciasto około 40 minut w 190-200*
  • Gdy ciasto ostygnie zaczynamy topić czekoladę w kąpieli wodnej
  • Kruszymy czekoladę i wkładamy ją do miski, którą stawiamy na garnku z gotującą się wodą
  • Wylewamy czekoladę na wierzch ciasta i dekorujemy owocami


Zapewniam, że ciasto jest warte zachodu, a z czasem przygotowanie zajmuje tylko kilka minut :)

Mam nadzieję, że zechcesz wypróbować mój przepis i podzielisz się wrażeniami!

Ściskam,

Wiktoria




2 komentarze:

  1. Przepis brzmi pysznie,tylko zastanawia mnie indeks glikemiczny rozgotowanych batatow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Najlepiej wypadają bataty gotowane, które posiadają indeks glikemiczny na poziomie 46, pieczone bataty mają zaś indeks glikemiczny równy 94." możesz bez problemu ugotować je tak, żeby były twardsze jednak utrudni to nieco blendowanie, pamiętaj że wartość IG jest podana w założeniu, że jesz tylko ten produkt, a tu mamy dodatkowo mieszankę białek i tłuszczy, które spowolnią uwalnianie cukru, przez co nie można się sugerować wyłącznie IG jednego produktu :)

      Usuń