środa, 22 listopada 2017

DIY: Naturalny balsam cynamon z czekoladą




Kolejna perełka na blogu w dziale DIY, który najchętniej u mnie czytacie! Tym razem pobawimy się w robienie balsamu, ale z nowymi dodatkami, których wcześniej w moich recepturach nie było, baw się dobrze! :)


Składniki


Woda destylowana - 60g
Olej z pestek moreli - 15g
Olej z pestek śliwki - 15g
Olej jojoba - 10g
cynamon - dowolnie
kwas hialuronowy - 3 pełne pipety
ekologiczny konserwant - 10 kropli
alantoina - 1/4 łyżeczki
masło kakaowe - 20g
emulgator - 8g
aromat czekoladowy - dowolnie

Przygotowanie 



  1. Dokładnie wyparzamy wszystkie przybory, które będą miały kontakt z surowcami oraz pojemnik do przechowywania balsamu
  2. Do jednego pojemnika odmierzamy wodę destylowaną i wstawiamy go już do kąpieli wodnej 
  3. Do drugiego pojemnika odmierzamy tylko oleje, masła i emulgator i również wstawiamy do kąpieli wodnej
  4. Kluczowy moment to dokładne rozpuszczenie fazy tłuszczowej przy jednoczesnym dopilnowaniu, aby nie doprowadzić jej do wrzenia
  5. Mieszamy obie fazy ze sobą i dokładnie mieszamy tak długo aż całość będzie przypominać budyń
  6. Na tym etapie poza kapielą wodną dodajemy alantoinę, konserwant, aromaty i cynamon z kwasem
  7. Mieszamy aż balsam stanie się chłodniejszy i gęsty, teraz można go przełożyć do słoika i chłodzić dalej w lodówce

Wskazówki


Kilka razy o tym już wspominałam, ale nie zaszkodzi powtórzyć :)

  1. Nie odmierzaj na oko emulgatora, tylko dzięki niemu fazy mogą się połączyć. Używam olivem 1000 dzięki czemu nie ma znaczenia jakie mają temperatury obie fazy oraz co do czego wleję.
  2. Wszystkie dodatki daję na sam koniec, aby nie zniszczyć w wysokiej temperaturze ich właściwości
  3. Cynamon możesz zastąpić olejkiem cynamonowym jeśli przeszkadzają ci drobiny w balsamie, mimo wszystko produkt łatwo się rozprowadza i nie zostawia śladów
  4. Przed użyciem jakiegokolwiek aromatu zrób próbę na skórze, aby zobaczyć czy nie dostajesz żadnych reakcji alergicznych
  5. Data ważności to przeważnie najkrótsza data przydatności produktu z listy składników
  6. Pamiętaj o dokładnym oczyszczeniu sprzętu przed i po użyciu, najlepiej wrzątkiem i/lub alkoholem
  7. Więcej wskazówek i inspiracji znajdziesz w postach, w których opisałam jak wykonać peeling kokosowy, marcepanowy, kawowy i  balsam kakaowy
Mam nadzieję, że i tym razem mój przepis przypadnie wam do gustu i podzielicie się ze mną wrażeniami  :) Naróbcie bałaganu w kuchni!

Ściskam,

Wiktoria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz