czwartek, 15 marca 2018

Babeczki brownie z buraka



Już dawno nie było tu żadnego słodkiego przepisu na moje ulubione ciasta i babeczki, więc czas to zmienić! Przedstawiam mój absolutny hit, czyli babeczki brownie na bazie buraka, bez glutenu, bez nabiału i cukru! Idealnie wilgotne, ciężkie, a jednocześnie słodkie, mocno czekoladowe i przygotowane w moment! :)


Składniki 

  • 300 gramów gotowanych buraków
  • 1 średni, mocno dojrzały banan
  • 50 gramów mąki gryczanej
  • 50 gramów mąki ryżowej
  • 20 gramów oleju kokosowego
  • 40g kakao
  • 2 średnie jaja
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie cynamon i moja ulubiona przyprawa do piernika 

Przygotowanie 


Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy na gładką masę, którą następnie przelewamy do formy na ciasto lub babeczki (u mnie 6 sztuk). Całość pieczemy 25 minut w 180 stopniach, grzanie góra, dół + termoobieg.



Wskazówki i zamienniki

  1. W przepisie użyłam moich dwóch ulubionych mąk, ponieważ właśnie te najlepiej się sprawdzają do wszelkich wypieków. Wybierając zamiennik pamiętaj, aby sugerować się przede wszystkim masą mąki, pełnoziarniste są zdecydowanie cięższe i na nich ciasto nie chce rosnąć i bardzo możliwe, że powstanie zakalec.
  2. Proporcje banana i buraków są dowolne, wszystko zależy od tego jak słodkie ma być ciasto, a także od tego czy przeszkadza ci delikatnie wyczuwalny zapach buraków.
  3. Jeśli chcesz zwiększyć objętość swojego ciasta, koniecznie ubij białka jaj lub nieco zwiększ ilość proszku do pieczenia.
  4. Użycie oleju sprawia, że ciasto jest w środku wilgotne. Pamiętaj, żeby używać tylko olejów rafinowanych, ze względu na długi czas jaki ciasto spędzi w piekarniku. (wysoka temperatura jest także niekorzystna w przypadku olejów zawierających  tłuszcze nienasycone, to samo tyczy się  dodawania orzechów do ciasta przed pieczeniem, czego osobiście nie popieram - wszystkie tłuszcze nienasycone ulegną utlenieniu w wysokiej temperaturze i stracą wszystkie swoje właściwości).
  5. Nie użyłam żadnego słodzidła ze względu na naturalnie występujące cukry w bananie i buraku, ale jeśli chcesz możesz skorzystać z ksylitolu lub erytrytolu.
  6. Ciasto możesz upiec także bez dodatku jaj, wystarczy dodać więcej banana lub mąki.

Rozkład makroskładników dla 1 porcji z 6: 6B 7T 21W 175 kcal

Mam nadzieję, że skorzystasz z mojego przepisu i będzie on miłą i słodką odmianą w twoim jadłospisie :)

Ściskam, 

Wiktoria 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz