poniedziałek, 19 marca 2018

Chlebek bananowy z jagodami


Poprzedni przepis na babeczki tak Wam przypadł do gustu, że już na blogu pojawia się mój kolejny, ulubiony przepis! :) Tym razem nowa wersja bezglutenowego bananowca w polewie czekoladowej z jagodami :)




Składniki

  • 250g bananów (im więcej i im bardziej dojrzałe tym lepiej!)
  • 50g mąki ryżowej
  • 50g mąki gryczanej
  • 20g oleju kokosowego rafinowanego
  • 100g jagód mrożonych
  • 3 małe jaja
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 1 tabliczka dowolnej czekolady
  • nerkowce lub inne orzechy do dekoracji

Wykonanie


  • oddzielamy żółtka od białek
  • białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę
  • mieszamy wszystkie składniki (poza białkami, czekoladą, jagodami i orzechami) i blendujemy je na gładką masę 
  • do masy dodajemy białka i delikatnie mieszamy
  • na koniec wsypujemy jagody do ciasta i całość wykładamy do formy
  • pieczemy około 30 minut w 180 stopniach
  • na wystudzone ciasto wylewamy czekoladę topioną w kąpieli wodnej 
  • całość posypujemy siekanymi orzechami
I już! Takie łatwe i takie dobre, że zniknęło w jeden dzień :)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem ciast, a szczególnie mam na myśli te w zdrowszej wersji i szukasz wskazówek co z czym łączyć i jakich użyć zamienników to zachęcam do zajrzenia do mojego poprzedniego wpisu (tutaj), w którym znajdziesz wiele porad w tym temacie :) Mam nadzieję, że kolejny wpis również przypadł Wam do gustu i wykorzystacie go w swoich kuchniach :)

Ściskam, 

Wiktoria 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz