wtorek, 22 maja 2018

Resztki w kuchni - 3 pomysły na szybki obiad



W każdej lodówce i w szafce zawsze nadchodzi taki moment, gdy więcej widać pustej przestrzeni niż jedzenia, a jak już coś jest to są to przypadkowe resztki, z których zbytnio nie wiemy co zrobić. U mnie też się to zdarza, ale nauczyłam się jak sobie z tym radzić, dlatego dziś przychodzę z wpisem, który pomoże Ci stworzyć obiad w ekspresowym tempie i zapobiegnie marnowaniu resztek w kuchni! :)


Gdy zostanie mięso - Kotleciki z warzywami


  • 1 pierś z kurczaka/indyka
  • 1 jajko
  • 1 garść dowolnych warzyw (u mnie pokrojone pieczarki lub ugnieciona ciecierzyca)
  • 20g dowolnej mąki (u mnie najczęściej kukurydziana)
  • przyprawy
  • 1-2 łyżeczki tłuszczu do smażenia

Mięso kroimy w drobną kostkę lub używamy innego niż zaproponowane przeze mnie w formie zmielonej, kroimy dowolne warzywo i całość łączymy z jajkiem i mąką. Smażymy na tłuszczu i na małym ogniu, osobiście przewracam je po 2 razy z każdej strony. Podaję z ziemniakami i sosem lub po prostu jak typowy student... z ketchupem :)


 Gdy zostanie nabiał - Makaron w kremowym sosie



  • Dowolny makaron (u mnie kukurydziany)
  • 1 pierś z kurczaka/indyka lub można zastąpić pieczarkami w wersji wegetariańskiej
  • Dowolna ilość jogurtu/śmietany/sera feta/mozzarelli/koziego/ricotty
  • Czosnek
  • Przyprawy

Gotujemy makaron i w tym czasie na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę lub podgrzewamy resztki mięsa z poprzedniego obiadu razem z czosnkiem i na końcu ze szpinakiem. Dodajemy makaron i całość mieszamy z jogurtem lub śmietaną, u mnie posypane płatkami drożdżowymi

Gdy zostanie rosół - Curry



  • 1 pierś z kurczaka/indyka/pół kostki tofu/pieczony batat (u mnie najczęściej mięso, na którym gotowałam rosół i do tego marchewka też z zupy)
  • Dowolny makaron/ryż
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • Warzywa
  • Przyprawy 

Gotujemy makaron lub ryż i w tym czasie na patelni smażymy mięso lub tofu. Po ugotowaniu dodajemy makaron na patelnię i zalewamy składniki mleczkiem kokosowym i rosołem i czekamy aż całość odparuje. Na tym etapie dodaję różne warzywa, np. pieczarki, pomidory, pieczony batat, cukinia. Całość doprawiam kurkumą, pieprzem, solą i papryką

I już! Kilka sposobów jak wykorzystać różne resztki w kuchni, aby nie marnować jedzenia i jednocześnie zjeść szybko obiad :) Mam nadzieję, że przepisy Ci się spodobają i jakieś wykorzystasz w swojej kuchni lub będą inspiracją jak wykorzystać inne resztki :) Jeśli dodatkowo chcesz wykorzystywać składniki tylko dobrej jakości to możesz zajrzeć do mojego wpisu, w którym opisałam jak czytać etykiety i robić świadomie zakupy, co również ograniczy kupowanie zbędnych produktów.

Smacznego! :)

Wiktoria

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz