piątek, 17 sierpnia 2018

Waniliowy sernik w czekoladzie z malinami




Dawno nie było tu nic na słodko, więc czas to zmienić! Dziś mój absolutny ulubieniec, którego ostatnio stworzyłam z połączenia najlepszych produktów. Powstał... kremowy, waniliowy sernik w polewie z gorzkiej czekolady z malinami! :) Zachęciłam aby odtworzyć w domu? :) Jeśli tak, to cały przepis zamieszczam poniżej razem ze wskazówkami.





Składniki 

  • 0.5kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru wanilinowego - można dodać na ich miejsce inny słodzik i dodatkowo ekstrakt waniliowy
  • 30g mąki/skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego - można użyć każdej mąki poza pełnoziarnistymi, razowymi, kokosową, raczej unikałabym tu także mąk ze strączków i kukurydzy
  • 50g masła
  • 50g słodzidła lub 2 razy więcej w przypadku erytrytolu
  • 150g malin
  • 50-100g czekolady
Wykonanie

  • Wszystkie składniki poza malinami i czekoladą łączymy i miksujemy tak długo aż powstanie bardzo gładka i jednolita masa. Najlepszy i najszybszy efekt uzyskamy przy użyciu thermomixa.
  • Masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Czas zależy głównie od mocy piekarnika i od rodzaju użytej formy.
  • Po wyjęciu sernika, w kąpieli wodnej topimy czekoladę, możemy dodać do niej oleju kokosowego lub innego tłuszczu, który jest w formie stałej jak, np. masło. Im mniej będzie dodatków do roztopionej czekolady, tym twardsza wyjdzie warstwa po ostudzeniu, dzięki czemu uzyskamy efekt ,,łamania'' przy krojeniu.
  • Na jeszcze płynną czekoladę układamy maliny i całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego! :)

Ściskam,

Wiktoria :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz