wtorek, 16 października 2018

Jak zrobić sernik w kąpieli wodnej? Sernik waniliowy z czekoladą



Dziś kolejny wpis dla wszystkich fanów deserów, a w szczególności serników! Wiem że jest Was tutaj sporo, szczególnie jak pokazuję polewę czekoladową, która działa zarówno na mnie, jak i na Was jak magnes :D Ten przepis jednak będzie inny i mam nadzieję, że zaskoczy wiele osób, bo ten sernik pieczony jest w kąpieli wodnej i właśnie tej metody postaram się Was dziś nauczyć, abyście mogli to cudo odtworzyć u siebie! :)

Gdy pierwszy raz zrobiłam ciasto w taki sposób i dałam je do spróbowania kilku osobom to wszyscy uznali je za rewelacyjne, więc coś musi być na rzeczy :) Czym się różni od tradycyjnego sernika? Jest bardzo lekki, wilgotny, puszysty i co ważne nie pęka, więc jeśli zależy ci na wyglądzie ciasta to warto spróbować tej metody :)

Zacznijmy od przygotowania masy serowej, osobiście nie robię żadnych spodów do tego typu ciast, ale wiem, że niektórzy je wykonują w formie na zimno, np. ze zmiksowanych ciastek i masła. W tym przepisie jednak są tylko składniki na samą masę.

Składniki 
(tortownica około 11cm średnicy, ciasto wyjdzie wysokie)
  • 500g twarogu półtłustego lub sera z wiaderka typowego do sernika
  • 3 małe jajka
  • 50g masła 
  • 30g mąki pszennej lub budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (można pominąć lub zastąpić innym słodzidłem i aromatem waniliowym)
  • 90g cukru lub miodu/150g ksylitolu/200g erytrytolu (każdy z tych produktów ma inny stopień słodkości, więc warto najpierw dodać słodzik do sera i masła, spróbować i dopiero dodać pozostałe składniki)

Wszystkie składniki bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, aby w serniku nie było grudek z sera i aby słodzik miał czas się rozpuścić. Dla ułatwienia można użyć roztopionego masła. Całość przelewamy do tortownicy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Najlepiej mieć tortownicę z wyciąganymi bokami, wtedy możemy wyłożyć dno papierem, tak aby wystawał w dół,a nie na boki i to co jest poza formą ucinamy. Dzięki temu jedynie spód ciasta będzie miał z nim kontakt i po upieczeniu bez problemu można odsunąć ciasto nożem od boków formy. Jeśli zostawimy papier w górnej części to stanie się on mokry, będzie się rwał i może się przykleić do sernika. Uwaga! Forma musi być w 100% szczelna i nic nie może z niej wypływać!


Wykonanie kąpieli wodnej 

  1. Przygotuj dużą blachę do pieczenia, musi być szczelna i większa od tortownicy, w której będzie masa serowa
  2. Zagotuj wodę w czajniku, tyle aby wypełnić blachę do około połowy
  3. Wcześniej przygotowaną tortownicę z masą obkładamy najlepiej dwukrotnie folią aluminiową, tak aby na pewno nic z niej nie wypłynęło do blachy i by woda nie napłynęła do ciasta
  4. Tortownicę wkładamy do blachy
  5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego u mnie standardowo na 180 stopni, dolewamy wody do blachy i pieczemy ciasto około godzinę lub nieco dłużej
  6. Po upieczeniu, ciasto wyjmujemy z formy, ściągamy papier ze spodu i suszymy na kratce
  7. Na tym etapie można przygotować polewę jak u mnie wykonaną z tabliczki rozpuszczonej czekolady, można dodać do niej masła lub oleju kokosowego
  8. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i całość odstawiamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie ciasto będzie mniej wilgotne, bardziej zwarte i polewa będzie twardsza (na zdjęciach ciasto jeszcze ciepłe)

Mam nadzieję, że podoba Wam się nowy przepis i jest to dla Was coś nowego w kuchni, co zechcecie przetestować u siebie :) Jeśli jednak wolicie tradycyjne formy serników to odsyłam do poprzedniego wpisu z przepisem na sernik z czekoladą i malinami :) Smacznego!

Ściskam, 

Wiktoria


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz